Blog

Blog | William Meister
17-12-2018
|
William Meister

Hoe ga jij om met de gevaarlijkste fase van ondernemerschap?

Het gevaarlijkste gevoel voor een ondernemer is het gevoel: ‘Ik heb het voor elkaar! Het draait lekker allemaal’. In deze fase kom je als ondernemer op het moment dat je tevreden bent met je opdrachtgevers en met je inkomen. Dat het je voor de wind gaat. Je kunt eindelijk geld uitgeven. Het zit lekker in dat warme bad. 

Herinner je je het gevoel nog dat het allemaal minder goed ging? Dat je niet de ruimte had om geld uit te geven? Dat je andere ondernemers na lange tijd weer eens ontmoette en constateerde dat diegene verder is met het bedrijf dan jij? Of dat je je afvraagt bij de mensen die je op social media volgt hoe het kan dat zij zich zo goed hebben ontwikkeld?

Heb je het ondernemersvirus nog?

Herinner je je de quote ‘All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them’ nog? Of ‘To succeed, we must believe that we can’? En ‘If you can dream it, then you can achieve it’. Zulke teksten gaven je de drive om de stap vooruit te zetten. Die stap vooruit ging natuurlijk wel met gevoelens van onzekerheid. Zou de stap wel goed uitpakken? Je kon echter niet anders. Je moest die stap wel zetten om verder te komen met je bedrijf. 

To succeed, we must believe that we can’? En ‘If you can dream it, then you can achieve it.

Wat is daar van overgebleven? Hoe zit het met de risico’s? Heb je het ondernemersvirus nog steeds? Of ben je het kwijtgeraakt? En wat is eigenlijk het ondernemersvirus? Dat is: risico’s durven nemen. Minder stil blijven staan bij de stappen die je zet. Niet alleen kijken naar de negatieve gevolgen van die stappen. Want daar op focussen kunnen we té goed. We weten prima te benoemen waarom iets toch niet zou lukken. Of fout moet gaan. Waarom kunnen we te weinig denken in wat het ons gaat opleveren als de stappen die je zet wél gewoon lukken? 

Stilstaan is achteruitgaan

Afgelopen zomervakantie las ik het zeer inspirerende, nieuwste boek van Richard Branson ‘Finding My Virginity’. Hij vertelde over de grote stappen die hij soms zette. Wat hij dan op het spel zet om vooruit te komen. Ik denk ook aan Elon Musk. Aan het moment dat zijn bedrijf SpaceX aan de rand van de financiële afgrond stond, na de ontploffing van een raket waar Elon zijn laatste geld in had gestopt. En toch, niet denken in doemscenario’s, maar in kansen. Laat die mindset jouw motivatie zijn. Blijf risico’s nemen. Want als het goed gaat, wat zullen dan de vruchten zijn? 

Deze fase in het ondernemerschap, dat gevoel, zie ik ook op andere gebieden. Als je al lange tijd dezelfde baan hebt, bijvoorbeeld. ‘Waarom zou ik nog risico’s nemen? Het gaat eindelijk zoals ik het wil. Het is goed zo.’ Maar dat is het gevaarlijkste gevoel wat er is! Als je geen risico neemt, geen nieuwe stappen zet, je visie niet hernieuwd en een hoger doel stelt, dan kom je in een status quo. Stilstand. Dat betekent echter achteruitgang. Verliezen! 

Kun jij dat veilige gevoel loslaten? Wil je je verder ontwikkelen als ondernemer en je bedrijf naar het volgende niveau brengen? Wil je anderen helpen die interesse hebben in jouw dienst of product? Dan zul je dat warme bad uit moeten. Van binnen knaagt het. Intuïtief weet je het wel. ‘Is dit het nu? Hoe kom ik vooruit?’ Want het veilige gevoel houd je vast en voorkomt dat je stappen zet. Stappen die je voorheen zomaar zou hebben gezet.

Als risico’s nemen gewoon wél lukt

Je vertrekt vanuit het verkeerde punt als je aan het beredeneren slaat en denkt dat je datgene wat je hebt zult kwijtraken. In plaats van je steeds weer te herinneren hoe je op dat punt bent gekomen. En al zou je het kwijtraken, je kunt er opnieuw komen! Wat als je op korte termijn merkt dat stappen zetten wél is gelukt? Dat je je bedrijf beter hebt ingericht? Meer hebt verdiend? Meer tijd hebt voor geliefden, vakantie, hobby, sport. En als je van betekenis bent voor mensen om je heen? Daar is het ondernemersvirus voor nodig! 

Laat me alvast vertellen over Rob, voormalig Zuid-As bankier. Rob liep compleet vast en nam het rigoureuze besluit met alles te stoppen en naar Tenerife te vertrekken. Hoe kun je dergelijke grote beslissingen nemen zonder angst en onzekerheid? Hoe kom je uit een status quo? Hoe ervaar je de moed weer die past bij ondernemerschap en het zetten van stappen? Zijn verhaal hoor je binnenkort in mijn podcast.

Waarom was je ook weer begonnen met ondernemen?

Droom jij van de volgende stap? Waar kies je voor? Ga eens terug naar het begin van het ondernemen. Waarom begon je? Om het avontuur? Vrijheid? Geld verdienen? Wat is daar nu nog van over? Wil je veranderen? Ga er zelf mee aan de slag! 

Nog een laatste voorbeeld: Steve Jobs - Apple. In zijn biografie lees je dat zijn medewerkers vonden dat hij leed aan een ‘reality distortion’. Wat onmogelijk leek deed hij wel. Hij durfde risico’s te nemen. Hij hield die ondernemersgeest altijd. 

Terugkijkend op 2018 en vooruitkijkend naar 2019/2020 vraag ik mezelf ook af of ik de stappen durf te zetten en de risico’s te nemen. Waait de ondernemersgeest nog gewoon door mij heen? Of wil ik ook vooral vasthouden wat ik heb? Maar, ben ik dus aan het verliezen? Ik sprak een manager die me vertelde dat het angst is wat hem tegenhield om het anders te doen. Niet durven. Wat je nu hebt voelt zogenaamd zo goed. Als je stappen gaat zetten komt het verliesgevoel om de hoek kijken. En dat weerhoudt je van vooruitgang. 

Deel dit blog:

William Meister

Ik help je op gang met een gratis strategiegesprek

Ik wens je die ondernemersgeest toe om bepaalde keuzes (opnieuw?) te maken en vooruit te komen. Laat mij je op gang helpen en vraag een gratis strategiegesprek bij me aan.

Mail me over zo’n gratis gesprek met jou: contact@williammeister.nl