Blog

Blog | William Meister
28-05-2019
|
William Meister

Jij bent het waard

Klopt het volgende voor jou? Je voelt aan alles dat je niet meer doet waar je voor gemaakt bent. Dat je niet meer je doel voor ogen hebt en daar naartoe werkt. Ik geloof namelijk dat wij een doel hebben in het leven. Wanneer we dit doel ontdekken en daarvoor leven zijn we ontzettend bevoorrecht. Het zorgt voor kracht, motivatie en het voelt gewoon goed. Ik ben ervan overtuigd dat daardoor niet alleen je geluksmomenten in het leven toenemen, maar ook je algehele ervaring met geluk in het leven. 

Doe jij niets (meer) met je doel? Als je je bedenkt hoeveel positieve effecten het nastreven van je doelen kan hebben, beeld je dan eens in hoe het zou kunnen gaan als je dat niet doet. Wat moet je doen als je als ondernemer niet meer in overeenstemming met je doel – of noem het je bestemming – leeft? Wat als je dat gevoel van onvrede nu hebt, terwijl je weet dat er meer mogelijk is? Wat als het je niet lukt om die moedige keuzes te maken zodat het anders wordt? Het kan natuurlijk ook zijn dat je je doel nog niet ontdekt hebt. 

Gevangen in freelanceschap

Ik spreek en begeleid regelmatig ondernemers die veel doen voor een grote opdrachtggever. Ze kunnen dan vaak bepalen wat voor tarief ze vragen voor hun werk en hoe ze hun werk invullen. Aan de ene kant geeft dit een gewoon van zekerheid, maar aan de andere kant kan dit ook het gevoel van gevangenschap geven. Persoonlijk noem ik dit het gevangen zitten in het freelanceschap. Het tast namelijk het gevoel van ondernemerschap aan. Er is weinig tot geen vrijheid (afgezien van de tarieven dan), en het is juist de vrijheid waar ondernemers zo vaak naar verlangen. 


Zoals ik het nu omschrijf, begint het natuurlijk niet. Op het moment dat we starten met onze onderneming zijn we op zoek naar vrijheid om werk te doen wat het beste bij ons past. Werk waarin je je kunt ontplooien en je ideeën in kwijt kunt. Langzaam zijn we die vrijheid beetje bij beetje kwijtgeraakt. Wat is er immers overgebleven van die vrijheid? Waar is die onderneming die zo goed bij je past? Antwoorden op deze vraag kunnen ontzettend confronterend zijn. Het kan echt pijn doen om te constateren dat jij je onderneming dient in plaats van andersom. Dat was het voor mij in ieder geval wel.

Het werd mij duidelijk dat ik mijn onderneming diende in een jaar waarin ik voor een grote opdrachtgever veel mocht doen. Mijn oudste dochter vroeg mij namelijk wat nou eigenlijk op dit moment het verschil tussen mij en een werknemer was. Dat hakte erin kan ik je vertellen; wat een wake up call was dat. Het eerlijke antwoord was: ‘’Veel te weinig’’. Ik ben erin gerold en ik zag een kans om redelijk tot veel te verdienen. Eigenlijk heb ik toen mijn bestemming, mijn doel, aan de kapstok gehangen. Ik heb het ingeruild voor een beetje zekerheid. Maar laten we eerlijk zijn, is dat het waard? Is het ondernemerschap juist niet risico’s durven nemen? Hoe zit het met jou, herken je je in mijn verhaal? Hangt jouw doel nu op de kapstok? 

Je wilt meer met je onderneming en je leven

Als je antwoord hierop ja is, dan herken je vast ook het gevoel dat je dit niet wilt. Je hebt een verlangen om bepaald werk te doen, werk waarvan jij de regisseur bent. Waar jij je helemaal in kwijt kunt en jezelf kunt zijn, zodat jij je kunt ontplooien en ontwikkelen. Je wilt meer met je onderneming en je leven. Meer dan dit. Je wilt van betekenis zijn voor deze wereld op jouw eigen, unieke manier. Je denkt misschien dat een onderneming waarin je in overeenstemming bent met jezelf én veel kunt verdienen, niet mogelijk is in deze wereld. Niets is minder waar, het kan zeker! Er zijn je namelijk al heel veel voorgegaan! Denk maar aan grote namen als Jobs, Bransons, Gates, Howes en Hollis. Of ga verder terug de tijd in en denk aan Franklin en Farraday. Ik kan er nog veel meer noemen en ik weet zeker dat jij nu ook een aantal namen in je hoofd hebt. 

 

Wat deze ondernemers gemeen hebben, dat wat jij nu mist, is dat hun leven en onderneming volledig in overeenstemming is met wie ze zijn. Hun doelen, hun bestemming, hebben ze serieus genomen en ze hebben moedige besluiten genomen. Ze lieten zich niet verslaan door hun draken, ze kozen niet voor zekerheid en ze hebben zeker niet hun dromen aan de kapstok gehangen. Zij gingen voor hun droom en het is ze gelukt. En dit is ook voor jou mogelijk! 

 

Jij hebt niet voor niets verlangens, dromen en kwaliteiten. Ze maken jou uniek in deze wereld, jij hebt iets toe te voegen! 

De wereld wacht op jou! Mensen die authentiek zijn en in hun bestemming leven zijn zo hard nodig. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het de moeite waard is. 


Word een drakendoder! Haal je doel weer van de kapstop en ga stapje voor stapje wandelen richting jouw bestemming. Creëer je droomonderneming, leef je bestemming, wees van betekenis en voeg iets toe aan deze wereld!

Jij bent het waard!