Blog

Blog | William Meister
27-03-2019
|
William Meister

Ondernemen begint met dromen

Dromen, doelen, verlangens. Iedereen heeft ze. Ook jij. Dromen zijn krachtig en werken vaak heel transformerend. Sterker nog, dromen kunnen zelfs de wereld helemaal veranderen. Denk maar aan de droom van de Wright Brothers: zij wilden kunnen vliegen. Realiseer je eens hoe die droom de wereld compleet heeft getransformeerd! Terwijl mensen hen voor gek versleten en zeiden dat het onmogelijk was wat zij wilden, besloten zij om zich daar niks van aan te trekken en gewoon hun droom te volgen. Denk ook eens aan de dromen van John F. Kennedy of Henry Ford. Wat missen wij tegenwoordig veel als zij hun dromen destijds niet hadden waargemaakt!

Jouw droom voegt iets toe

Eigenlijk geldt dit principe voor alle grote uitvindingen die gedaan werden -en nog steeds worden- in de wereld: iemand krijgt een idee of een droom om iets te veranderen of toe te voegen aan de wereld waarin diegene nu leeft. Dit kan variëren van de uitvinding van een bepaald medicijn, een bepaalde film, een nieuwe soort therapie. Noem maar op. Volgens Stephen Covey wordt alles twee keer gemaakt. Eén keer in iemands gedachten en één keer in het daadwerkelijke productieproces.

Maar het begint allemaal bij je droom. En het begint altijd klein. De uitvinding, film en therapie zelf zijn nooit ineens (of meteen) zo groot. Dromen zijn vaak groot, de uitvoer begint gewoon bij het begin. Klein. Ik spreek veel mensen, ondernemers, met een bepaalde droom. Op het moment dat we hier dan over verder praten hoor ik ook vaak meteen een belemmering. ‘Het kan niet’. ‘Het is onmogelijk’. ‘Het kost teveel geld’.

Dat is zo ontzettend jammer! Als je een prachtige droom hebt is het enorm zonde om het creatieve proces (het ontwikkelproces in je denken) te stoppen vanwege jouw negatieve gedachten en belemmeringen. Want dat is wat er gebeurt, namelijk. Gedachten zoals ‘Tja, geld hè.’ Of andere gedachten en dingen waardoor het onmogelijk zou zijn om je droom waar te maken, zijn nooit bevorderlijk voor het creatieve proces.

“Laat je droom niet belemmeren door negatieve gedachten of belemmeringen"

Wat is jouw eerste gedachte over jouw droom? Is dat ook een belemmering? Een negatieve gedachte? De wereld kan echt een betere plek worden als jij en ik onze authentieke dromen serieus nemen. Ik geloof stellig dat wij dromen ontvangen om onszelf en de wereld vooruit te helpen. Een betere plaats te maken.

Je vraagt je nu misschien af wat een authentieke droom is. Daarmee bedoel ik een droom die oprecht is. Een oprechte én unieke droom die aan jou gegeven is, zonder invloeden van anderen om je heen. Een droom die compleet in overeenstemming is met jouw passie en jouw kwaliteiten. Een droom die waarde toevoegt aan het leven in het algemeen of aan het leven van mensen in het bijzonder. Dát is een authentieke droom.

Hoeveel mooie dromen en ideeën eindigen op de begraafplaats, omdat het creatieve proces stagneerde? Omdat er ineens draken opdoken en we ervoor hebben gekozen te luisteren naar die interne en externe draken, die zeggen dat iets niet kan? Of zelfs zeggen dat iets onmogelijk is?

Geloof in jouw droom

Ik ben er van overtuigd dat het in deze wereld niet aan dromen en ideeën ontbreekt. Die zijn er genoeg. Waar het echter wel aan ontbreekt is het geloof. Het geloof dat dromen wáár kunnen worden. Het geloof dat jouw dromen succesvol kunnen zijn. Het geloof om die dromen uit te voeren. Het geloof dat het kán. Wat mij helpt is mijn dromen uitbeelden op een zogeheten ‘dreamboard’.  Op mijn dreamboard, die ik zichtbaar in mijn kamer heb staan, hangt de inspirerende tekst: ‘To succeed we must believe we can’.

We kunnen blijven dromen, verlangen, en ook de wereld willen verbeteren. Maar als we niet geloven in onszelf en in onze authentieke droom, dan houdt het gewoon op. Denk er eens bij na dat het niet voor niets is dat jij, en jij alleen, die droom hebt. Jij hebt ‘m  ontvangen. Dus kan jij het ook.

“To succeed we must believe we can”

Ja, het is moeilijk. Dat is mijn eigen ervaring, en wat ik van anderen hoor in gesprekken ervaren anderen het ook. Het geloof zakt je soms in de schoenen door de draken die je van tijd tot tijd in je leven voelt en hoort. Soms zijn het hele kleine opmerkingen, maar ze kunnen enorm grote impact hebben. Gebeurt je zoiets, val dan altijd meteen terug op je droom. Focus. In mijn geval kijk ik naar mijn dreamboard. Wat had ik daar ook weer geschreven?

Geloof in jezelf

Geloof in jou, geloof in je droom. Dat is van essentieel belang. Anders slaag je nooit. Mijn wens voor jou is dat je bij die mooie (ondernemers)droom nooit naar die draken luistert die je vertellen dat je het niet kunt. Want je kunt het wel! Jij bent de dromer en dat is niet voor niets. Praat erover met anderen die ook geloven dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Gá ervoor en als je onderuit gaat is dat helemaal niet erg. Het hoort erbij. Zo groei je verder. En je verslaat langzaam maar zeker je draken.

Draken verslaan

Mocht je moeite hebben met uitvoeren van je dromen en het verslaan van de draken in je leven? Maar wil jij binnen een jaar je droomonderneming realiseren? Ik bied je een gratis strategiegesprek aan. Ik ben gespecialiseerd in het ‘doden van draken’ en wissel graag met jou van gedachten hoe je jouw draken kunt doden. Zodat jij alle ruimte hebt om jouw dromen en je droomonderneming waar te maken. Neem via onderstaande button meteen contact met me op.