Blog

Blog | William Meister
31-01-2018
|
William Meister

Verandering begint bij jezelf

Je wilt verandering bij je medewerkers? Begin dan eens bij jezelf

Onlangs heb ik een 30 dagen podcast challenge gehouden waarbij ik iedere dag een podcast met jullie deelde. Sommige daarvan bevatten in mijn ogen waardevolle lessen. Daarom ga ik de komende tijd zo nu en dan een aantal omzetten in blogs. Deze keer behandel ik podcast nummer 65 met jullie, over het programma Gold Rush. Wel eens gezien?

Ze durven beslissingen te nemen

Gold Rush is een programma op Discovery, een ontzettend leuk programma. Ik vind het inspirerend, het zit boordevol lessen. Het programma gaat over een aantal crews die op zoek gaan naar goud met onder andere zeef- en graafmachines. De verschillen tussen de crews en de mensen zijn erg leuk om te zien. Zo heb je bijvoorbeeld Parker, die het vak op jonge leeftijd geleerd heeft van zijn opa, de Hofman crew en Tony Beets, de Fries die geëmigreerd is en het daar helemaal heeft gemaakt. Zoals ik al zei, de verschillen tussen hen zijn erg leuk om te zien. Wat mij opvalt is dat ze het bijna altijd goed aanpakken. Er is een probleem, ze denken er niet te lang over na en over-analyseren het niet. Ze kijken welke beslissing ze moeten nemen en gaan er gewoon voor. Het zijn ook nog eens geen kleine beslissingen, maar beslissingen die heel duur zijn. Beslissingen over bijvoorbeeld graafmachines of kabels die kapot gaan en vervangen moeten worden. Je praat dan rustig over duizenden dollars. Behoorlijke bedragen dus.

We gaan naar dat stuk grond, we gaan zoveel (bedenk een leuk bedrag) omzet maken, we gokken het erop.

Ze durven beslissingen te nemen. Ze durven te zeggen: ‘’We gaan naar dat stuk grond, we gaan zoveel (bedenk een leuk bedrag) omzet maken, we gokken het erop.’’ En meestal gaat dat ontzettend goed.

Verandering begint bij jezelf | William Meister

Hij ging vaak tekeer; zijn onmacht botvierde hij op zijn personeel

Wat me nog meer opviel is hoe ze met hun team omgaan, met hun personeel. Zo had één van de mannen uit de serie op zijn 18e al zijn eigen goudmijn en een team om goud mee te delven. Je zag dat op een gegeven moment mensen wegliepen omdat ze het niet konden handelen hoe er met hen werd omgegaan. Hij ging vaak tekeer; zijn onmacht botvierde hij op zijn personeel. Dat zag je bij meer. Een ander was ongelofelijk doelgericht en wilde zoveel mogelijk goud uit de grond halen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat is mooi natuurlijk, zo’n doelgerichtheid is ontzettend gaaf. Maar als je ziet naar het snelle verloop van zijn teamleden, kun je daar je vraagtekens bij zetten. Werk jij met personeel? Zou jij het op die manier willen? Veel geld verdienen, maar personeel dat het niet prettig vindt om met je te werken?

Young vs Old

Het kan ook anders. Todd, een andere man uit de serie (hij is onlangs gaan zingen, misschien ken je hem wel) heeft een zoon die het compleet anders aanpakt. Hij is 18 jaar en heeft een apparaat in beheer gekregen van Todd, zijn vader. Er ging iets mis in een van die afleveringen en Todd zei tegen zijn zoon dat hij zijn personeel daarvoor moest straffen. Hij moest het niet zomaar accepteren. De jongen deed het tegenovergestelde. Wat hij daarmee bereikte was het respect van zijn personeelsleden, die vele malen ouder zijn. Zie je de verschillen?

Jouw medewerkers weerspiegelen jouw

Ik zie dit natuurlijk in mijn werk en tijdens mijn trainingen aan teams ook. Hoe ga je met mensen om? Hoe ga je met je personeel om? Ik zeg vaak tegen de leidinggevenden dat medewerkers hun spiegels zijn. Ben jij een leidinggevende? Je personeel is je spiegel. Ze weerspiegelen alles wat jij laat zien en wat je niet laat zien. Alles wat je zegt en wat je niet zegt. Alles wat je uitstraalt. Jouw houding wordt hun houding. Je oogst wat je zaait.

Als je medewerkers hebt is dus een mooie manier om te groeien door te observeren en te zien hoe ze in je bedrijf staan. Wat laten ze zien? Wat komen ze tekort? Kijk maar in die spiegel, het ligt aan jou. Het ligt bij jou.

Wat je medewerkers tekortkomen is eigenlijk jouw tekortkoming als leider. Wanneer je deze manier van denken aanneemt, maak je jezelf sterk. Wanneer je bereid bent om aan de slag te gaan, kun je invloed uitoefenen.

Het is een van de universele wetten. Wil je verandering in je team? Verandering begint bij jezelf.

Deel dit blog:

William Meister

‘Ik jaag mijn droom na en wil anderen inspireren hetzelfde te doen.’

Ik wens je die ondernemersgeest toe om bepaalde keuzes (opnieuw?) te maken en vooruit te komen. Laat mij je op gang helpen en vraag een gratis strategiegesprek bij me aan.

Mail me over zo’n gratis gesprek met jou: contact@williammeister.nl