Blog

Blog | William Meister
09-04-2019
|
William Meister

Waarom jij niet de onderneming krijgt die je wilt

We hebben allemaal verlangens. Als ondernemer is dat waar het mee is begonnen. Je verlangde naar vrijheid of om iets te maken met je eigen handen. Het kan ook zijn dat je ernaar verlangde om je eigen ideeën en oplossingen te delen met anderen. Hoe dan ook, het begon met verlangen. En hoe bevredigend is het dat je datgene waar je al heel lang naar verlangt ook echt kan gaan doen.

Zoals ik net al zei, je begon met verlangen. Die verlangens zijn niet gestopt toen je je bedrijf bent gaan runnen. Nee, je verlangt naar meer. Je verlangt naar je eigen ontwikkelde producten en/of diensten, je tarief verhogen, uit je comfortzone stappen, de video maken die je graag wilt en ga zo maar door. Je verlangt veel. De praktijk is echter vaak een heel ander verhaal. Want doe jij echt waar je naar verlangt?

Is het herkenbaar? Je neemt bijvoorbeeld opdrachten aan die je eigenlijk niet wilt. Je spreekt een prijs af die eerlijk gezegd helemaal niet lonend genoeg is. Je durft jezelf niet te laten zien en je durft niet datgene te zeggen wat je graag zou willen, om maar niet te spreken over social media. Wat een onbevredigend gevoel moet dat geven, zeg! Constant dat gevoel hebben van gemis, van verlangen. Diep vanbinnen weet je wel dat je niet in overeenstemming leeft met wie je echt bent. Jij kunt veel meer betekenen voor de wereld dan je nu doet en dat weet je.

…en daardoor ook het leven misloopt dat je wilt

Inmiddels ben ik nu alweer twee weken terug uit Miami, waar ik een event van Christian Mickelsen(!) heb bijgewoond. Ik heb daar veel verschillende ondernemers ontmoet die op allerlei niveaus hun onderneming hebben. Toch hebben al die ondernemers één ding gemeen, iets wat jij en ik ook gemeen hebben. Iets wat ervoor zorgt dat het verlangen dat we hebben, daar ook vaak bij blijft. Angst.

Zelfs bij de meer ervaren ondernemers is het aanwezig. Iedere keer als ze iets nieuws proberen, steekt het gevoel de kop op. Ik heb gezien hoe er op dit gevoel gereageerd werd. De ene groep liet zich ondanks dit aanwezige gevoel niet uit het veld slaan en de andere groep wel.

Angst is een sterke draak, aanwezig in iedere ondernemer. Angst om te falen, angst voor het succes, angst voor de mening van anderen en noem maar op.  Het kan van alles zijn. Zoals ik al zei, de ene groep ondernemers laat zich er door tegenhouden en de andere groep niet. Bij welke groep hoor jij? Bij welke groep wil jij horen? De ondernemers die zich niet door angst laten leiden, erkennen hun angst en accepteren dat het er is. Ze begroeten het nog net niet op een vrolijke manier. Ze heten ze welkom, maar laten zich niet gijzelen door de emotie. Ze nemen moedige besluiten en durven te investeren. Ze durven fouten te maken en het streven naar perfectie los te laten. En dat is wat ze onderscheidt van de rest.

“Alle ondernemers hebben één ding gemeen. Angst.”

Het belangrijkste dat jij nu kunt doen om ook bij die groep sterke ondernemers te horen is om je angst te erkennen. Deel het eens met iemand, maak het bespreekbaar. Zo haal je je angst uit te taboesfeer. Geloof me, ik heb ook angst. Iedere keer als ik voor een beslissing sta die moed vergt, iedere keer als ik een podcast maak of een blog schrijf, voel ik het. Wat zullen anderen wel niet denken?

“Maak de keuze om je niet te laten gijzelen door angst. Loop het leven dat je wilt leiden niet mis.”

Ik heb de keuze gemaakt om mij niet te laten gijzelen door mijn angst. Ik erken het, ik accepteer het en ik heet het welkom. Daar blijft het bij. En voor het overgrote deel lukt me dat, ook al is het niet altijd makkelijk. Zoals ik al zei, angst is een sterke draak. Wellicht is het de grootste. Angst is een enorme dream killer voor ondernemers. Het zorgt ervoor dat je niet in actie komt. Het zorgt ervoor dat het bij verlangen blijft. Dat is niet wat je wil, toch?

Erken je angst, begroet het en kijk ernaar als een wolk die voorbij drijft. Dan zul je zien dat het minder wordt en dat je steeds dichterbij het succes komt dat je voor ogen had. Dat succes waar je al zo lang naar verlangt.

Draken verslaan

Heb je moeite met angst? Met het verslaan van die draak in je leven? Wil jij het leven en de onderneming krijgen die je wilt? Wil jij van betekenis zijn in deze wereld? Kom in actie! Ik bied je een gratis strategiegesprek aan. Ik ben gespecialiseerd in het ‘doden van draken’ en spar er graag met je over. 

Klik hieronder om Gratis strategiegesprek aan te vragen