Blog

Blog | William Meister
25-02-2019
|
William Meister

Wordt jouw onderneming echt méér value for money

Ondernemen is ondernemen. Nietwaar? Of is er onderscheid in ondernemen? Ik ben overtuigd van wel. De meeste mensen starten hun onderneming omdat zij een droom hebben (lees daarover mijn blog Ondernemen begint met dromen. Wat is jouw droom?). Ondernemen staat nooit op zichzelf. Je hebt een droom en daaraan zijn vaak een ideologie en een visie gekoppeld. Of bepaalde waarden. Mensen willen van betekenis zijn. In ondernemerszin wil je (ook) van betekenis zijn voor de wereld waarin je leeft. Zodat je échte ‘value for money’ krijgt.

Betekenisvol ondernemen

Ik noem dat betekenisvol ondernemen. Betekenisvol ondernemen is meer dan alleen gericht zijn op geld verdienen. Het gaat er juist om dat je het beste uit jezelf haalt. Waardoor je onderneming bijna automatisch van betekenis is voor anderen. Want als jij het beste uit jezelf haalt, dan voeg jij altijd iets toe, ben je van waarde voor je omgeving. Je onderneming heeft een bepaalde waarde voor je klant. Het verhoogt de kwaliteit van leven voor je klant op één of andere wijze en het verhoogt de kwaliteit van jouw eigen leven. Het is heel belangrijk om te weten wat jouw waarde is en je daar op te focussen in je onderneming.

Slim werken

Ik ben zo’n zeven jaar ondernemer en heb vanaf het begin keihard moeten werken om te komen waar ik nu ben. Na heel erg lang doorzetten heb ik nu dan eindelijk de onderneming en bijbehorende omzet waarnaar ik zo verlangde. Ik ben succesvol! Ik kwam er echter achter dat het ook een keerzijde heeft. Ik werk hard en maak veel uren (het bedrijf wat ik nu heb komt immers niet uit de lucht vallen) en hoewel ik er oprecht plezier aan beleef, kost het me veel energie. Ik heb ADHD. Ik ben een gevoelig persoon en heb tijd nodig om alle ervaringen en indrukken die ik op een dag opdoe te verwerken. Dat is niet erg, maar wel iets waarmee ik rekening moet houden en dat is best lastig. Wat ik heel erg merk is dat ik door mijn harde werken amper tijd en energie heb om echt van die goede omzet te genieten. Wat nog erger is, is dat ik vaak gewoon niet echt aanwezig ben voor mijn gezin, omdat ik bij moet komen van mijn werk. Dat is in strijd met mijn waarden. Ik weiger om die man te zijn die op zondag het vlees snijdt (ken je ‘m nog, die commercial?).

Bewust tijd doorbrengen met mijn gezin is voor mij erg belangrijk. De strijd, om de juiste tijd en de juiste prioriteit te kiezen, creëert stress voor mij en dat kost nog veel meer energie. Te kostbare energie. Eigenlijk wilde ik het dus gewoon allebei. Ik wilde én veel geld verdienen én daarnaast voldoende tijd en energie hebben om ervan te kunnen genieten. Ik wilde mooie herinneringen verzamelen met mijn gezin en mijn vrienden. Ik wilde reizen, mijn gezin meenemen naar mooie landen en steden en mijn familie (die over de hele wereld verspreid woont) vaker kunnen zien. Ik wilde geld aan belangrijke goede doelen geven, en goede en milieubewuste producten kunnen kopen. En ik wilde meer tijd hebben om mezelf te ontwikkelen en mijn creativiteit tot uiting te brengen.

“Betekenisvol ondernemen is meer dan alleen gericht zijn op geld verdienen”

Om dit allemaal te kunnen doen had ik zowel geld als tijd nodig. Om dit doel te kunnen bereiken is het daarnaast heel belangrijk om gezond te leven en bovenal de juiste mindset te creëren. Tijdens een gesprek met mijn vrouw zei ik destijds tegen haar dat alles een prijs heeft. De prijs van veel geld verdienen is hard werken en veel energie inleveren. Later ben ik daar over na gaan denken. Klopte het wel wat ik tegen mijn vrouw zei? Of hield ik mezelf voor de gek? Ik kwam tot de conclusie dat het enkel en alleen een overtuiging van mezelf was. Deze overtuiging had ik, omdat ik dit veel om me heen zag. Er zijn namelijk veel hardwerkende coaches die veel verdienen, maar ook heel veel stress hebben door het werk en eigenlijk niet kunnen genieten van hun groeiende bedrijf en bijbehorende omzet.

Die kant leek ik ook op te gaan en dat wilde ik absoluut niet. Ik wilde slim werken. Werken op een manier die goed is voor mij, en in lijn met mijn waarden en overtuigingen. Ik wilde meer ‘value for my money’. Dit vroeg duidelijk om een andere aanpak, een andere mindset. Ik wilde een high end onderneming (hoogwaardig, hoge kwaliteit, chique, duur) waarover ik anderen hoorde praten, en leven en ondernemen zoals ik dat wil.

Hoe kreeg ik een high end onderneming?

Om een high end onderneming te ontwikkelen was dus een high end mindset nodig. Heel kort gezegd betekent dat dat je het jezelf gunt. Dat je goed voor jezelf zorgt. Dat betekent dat je een leven moet leiden dat in overeenstemming is met wie jij bent. Het moet in lijn zijn met je droom, je normen en je waarden, je idealen en je overtuigingen. Pas daarna kun jij een high end onderneming ontwikkelen en daarmee goed voor anderen gaan zorgen.

Denk op dit punt maar eens aan de uitleg die je krijgt wanneer je in het vliegtuig zit. Je krijgt te horen wat je het eerst moet doen als de druk in de cabine weg zou vallen. Er wordt heel duidelijk gezegd dat je in dat geval eerst bij jezelf een mondkapje op moet doen en dan pas bij de mensen om je heen, die hulp nodig hebben. Een lastige situatie, natuurlijk! Als je dierbare naast je zit, dan wil je diegene uiteraard eerst helpen. Toch is deze instructie er niet voor niets. Help je anderen eerst, dan is de kans groot dat je zelf daarna heel snel het loodje legt. Daar help je dan dus helemaal niemand mee. Zorg eerst voor jezelf! Daarna kun je anderen veel beter helpen.

Taboe op geld

Wat ook lastig blijkt te zijn voor mensen is het taboe dat rust op geld. En helemaal het idee dat je tijd zou kunnen besteden aan rijker worden. Aan het verdienen van een hele goede boterham. Ik hoor mensen vaak zeggen dat veel materiële zaken, zoals geld, eigenlijk toch iets slecht zijn. Daar zou je niet naar mogen verlangen. Het kan je alleen maar beheersen. Een hele lange tijd heb ik zelf ook zo gedacht, maar ik ben steeds meer in gaan zien dat het hebben van geld en het verlangen daarnaar op zichzelf niet verkeerd is. Als jij veel geld wilt hebben om goed voor jezelf en je gezin te zorgen én daardoor ruimte hebt om geld te delen met hen die dat nodig hebben, om anderen te kunnen helpen, dan is dat toch alleen maar ontzettend mooi? Dat is betekenisvol ondernemen.

Je zou kunnen zeggen dat je hier te maken hebt met een draak. Zo noem ik dat. Een draak is een gedachte die je belemmert om je dromen waar te maken. In gesprekken merk ik dat meer mensen te maken hebben met verschillende draken. Het verlangen hebben om met de juiste redenen en de juiste mindset (veel) geld te verdienen is een hele realistische draak in het leven van erg veel ondernemers. Ik spreek uit ervaring!

Uniek Jaarprogramma

Het werkt! Want waarom zou je niet ontzettend veel goede redenen hebben om wél veel geld te willen verdienen? Om van echte betekenis te zijn voor de wereld? Inmiddels heb ik onder andere mijn opleiding tot gecertificeerd business coach afgerond en heb ik mijn ervaring uitgewerkt tot een uniek jaarprogramma waarmee ik nu al andere ondernemers, coaches en trainers mentor om ook hun high end droomonderneming te realiseren.

High end ondernemen om betekenisvol te ondernemen. Het helpt je om je onderneming zo in te richten dat je daadwerkelijk veel goeds kunt betekenen. Zorg goed voor jezelf. Voel je niet schuldig. Gun jezelf en anderen vooral het allerbeste. Onderneem met meer ‘value for money’! Ik leer je graag hoe je dat met de juiste mindset kunt doen.

Draken verslaan

Mocht je moeite hebben met uitvoeren van je dromen en het verslaan van de draken in je leven? Wil jij binnen een jaar je high end droomonderneming realiseren en van betekenis zijn in deze wereld? Ik bied je een gratis strategiegesprek aan. Ik ben gespecialiseerd in het ‘doden van draken’ en wissel graag met jou van gedachten hoe je jouw draken kunt doden. Zodat jij alle ruimte hebt om jouw dromen en je droomonderneming waar te maken. Neem via onderstaande button meteen contact met me op.